Čekajući Novu godinu…

****

Negde pročitah da je prase simbol trpeze za pravoslavnu Novu godinu. Obrazloženje je da ova životinja  nikada ne ide unazad (uvek ide samo napred) i zato je simbol napretka tokom cele godine. Ne znam kako Vi, ali ja poštujem i sledim narodne običaje. Ustvari, mislim da smo ovo super smislili 😉

I dok se prasence lagano hladi, a društvance se iz časa u čas povećava, trenutak je da se pozabavimo „prilogom“.

Sledi recept za:

Butkica u sosu od rena i kajmaka

Sastojci: jedna butkica, 3-4 krompira, isto toliko šargarepe, 1 koren celera manji, biber u zrnu, lovorov list.

Sos: 2 kašike putera, 2 kašike brašna, 500ml mleka, 2 kašike domaćeg kajmaka, 1 kašika rena, vegeta, biber po ukusu.

U veći lonac staviti butkicu, naliti vodom, dodati biber u zrnu, 2 lista lovora. Kuvati oko 2 sata ili dok meso ne počne da se odvaja od kostiju.U lonac dodati očišćeno i krupno isečeno povrće. Kada povrće omekša, izvaditi iz lonca zajedno sa mesom. Meso odvojiti od kostiju. Vatrostalnu posudu nauljiti, poređati meso i povrće, preliti sosom.

Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok lepo ne porumeni.

Sos: u šerpicu staviti puter, kada se otopi dodati brašno pa polako zalivati mlekom, neprestano mešajući da se ne stvore grudvice. Sos treba da je ređi. Pri kraju umešati kajmak i ren.

I na kraju, želim svima srećnu i naprednu Novu godinu.

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s